Mihaela Bilic, medic nutriționist, a fost în supermarket pentru a căuta câteva produse sănătoare. Într-o junglă a diferitelor firme, sortimente, cantități, a fost surprinsă să vadă că nu găsește nimic din ce o interesează.
Iată ce a scris pe Facebook:
”Voi cum vă descurcați?
Aseară târziu rătăceam pierdută printre rafturile unui supermarket pustiu, când am avut o revelație: nu e deloc ușor să faci cumpărături! Și aici nu mă refer la efortul fizic în sine (deși poate fi o formă bună de mișcare😂), ci la alegerea unui produs alimentar de pe raft.
Nu căutam mare lucru, dar mi-am dat seama că nu e deloc simplu să găsești un aliment...simplu! Voiam pâine care să nu conțină grăsime, sos de roșii care să nu aibă amidon, conservă de pește doar cu saramură etc...
Ei bine, m-am umplut de nervi și frustrare, am început să vorbesc singură printre rafturi certându-mă nici eu nu știu cu cine😱 "De ce faceți asta?", întrebam retoric industria alimentară, "de ce puneți cu nemiluita amidon/zahăr și grăsime în toate produsele?"
Cum e posibil ca un banal sos de roșii să ajungă de la 35cal (când e făcut doar din roșii) la 98cal? De ce există humus cu 18 grame grăsime, cănd ar fi suficiente 6-7g%? Cum de macroul în sos tomat conține de 2 ori mai multă grăsime decât peștele în sine și 2 lingurițe de zahăr adăugat?
M-am simțit neputincioasă, păcălită, dezamăgită. Există sute de produse pe rafturi, pare o diversitate și o abundență copleșitoare, dar în final nu e decât o junglă în care ești pierdut.
Etichete scrise atât de mic încât să fie imposibil de citit, pentru a ascunde în ambalaje frumos colorate cantități nejustificate de amidon/zahăr și grăsime vegetală. De fapt o justificare există, să fie ieftin și gustos! Dacă mie mi-a fost așa de greu, nu pot sa nu mă întreb: voi cum vă descurcați?!”.
Chiar și pentru cei care nu sunt conștienți ce înseamnă aceste lucruri, aflați, pe scurt, că industria alimentară vă ia banii pe produse care nu sunt nici pe departe în regulă. Suntem păcăliți și mâncăm produse care ne fac rău. Pare gustos ceea ce ați cumpărat și apoi, în ani, ajungeți în spital, unde aflați că aveți nu știu ce boală și vă întrebați de ce. De asta! Producătorii care sunt în regulă dispar repede de pe piață pentru că un produs bun costă mult în comparație cu un produs prost care bate la raft prin ”prețul imbatabil”. Poate sunt câțiva care dau mai mulți bani pe produsele pe care le mănâncă, dar să fim serioși, trăim în societatea unde produsele costă la fel ca-n vest și avem salarii de trei ori mai mici. Problema este a societății și, chiar dacă vorbim noi aici despre ce să mâncăm, ce exerciții facem și cum să arătăm cât mai bine, nu trebuie să uităm să fim realiști.
Comentarii
Trimiteți un comentariu